Wiebelpinguïn, nieuw en toch al jaren oud

Zodra je het boekje Wiebelpinguïn voor gaat lezen zul je er bepaalde kinderen in herkennen. Kinderen die het net wat lastiger vinden dan anderen om zich aan de groep te conformeren. Dit nieuwste prentenboek uit de Digiprentserie is dan ook niet alleen leuk om te gebruiken bij het thema Winter, maar ook handig om te lezen met kinderen die het lastig vinden om stil te zitten.

Bij het verschijnen van dit nieuwe prentenboek geef ik je graag weer een kijkje achter de schermen. Waarom is Wiebelpinguïn geschreven en hoe is het ontstaan?

In het verhaal van Wobbie de Wiebelpinguïn vind je deze tekst: “Ook bij de zwemles is het altijd Wobbie die te vroeg in het water springt, terwijl de hele groep kaarsrecht staat te wachten.” Eigenlijk is dit stukje echt gebeurd. Onze middelste dochter lag bij de zwemles altijd net te vroeg in het water. Een plons tijdens de uitleg van de badmeester en ja, altijd dezelfde. Kon ze er iets aan doen? Of was het expres?

Het boekje Wiebelpuinguïn geeft geen oplossing, geen oordeel en geen andere conclusie dan dat Wobbie gewoon een Wiebelpinguïn is. Daardoor kun je op een open manier met kinderen bespreken wat het betekent als iemand druk is of onrustig. 

Wiebelpinguïn, een beest met historie

Van mijn goede vriend Jan Hooikammer (Talentdiggers) leerde ik dat je altijd moet blijven doen wat je in je jeugd ook leuk vond. Bovenstaand kaartje tekende ik zo’n 25 jaar geleden en vonden we onlangs in een oude doos op zolder. Nagetekend van de Stamgasten maakte ik destijds eigen kaartjes, gewoon in een verloren uurtje. In het prentenboek Wiebelpinguïn zie je die invloed weer terug: De eenvoudige lijnen, de grote ogen en de volvlakken met kleur. 

Soms denk ik weleens: Waarom doe ik dit eigenlijk? Waarom ga ik niet iets doen dat heel belangrijk is :). Maar als ik dan wat beter nadenk, kom ik toch altijd weer tot de conclusie: Doen wat bij je past is het beste dat je kunt doen. Voor mij is dat het tekenen van plaatjes waar hopelijk heel veel kinderen blij van worden. 

Ik hoop dat jullie veel plezier hebben van dit boekje. Op het moment van schrijven moet de laatste hand nog gelegd worden aan de video (vanaf 1 februari online). Het lesmateriaal is nu gratis te downloaden. Veel succes ermee!

Bestel prentenboek wiebelpinguïn