Rapport voor de leerkracht. Durf jij?

De meeste leerlingen krijgen 2 of 3 keer per jaar een rapport. Ronde bolletjes, cijfers en een aardige opmerking van de juf of meester geven een indruk van de prestaties en de werkhouding. Maar welke feedback krijg jij als leerkracht eigenlijk?

Bij een van onze dochters op het voortgezet onderwijs schrijven alle docenten een stukje tekst op het rapport. Daarnaast mogen de leerlingen zelf in een paar regels weergeven wat ze van de lessen vinden. Ook is er voor scholen in voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs de website beoordeelmijnleraar.nl. Maar hoe gaat het basisonderwijs om met feedback? Krijgen leerlingen de gelegenheid om te zeggen wat ze van de lessen vinden? Is er de openheid om de leerkracht een rapport te geven?

Ben jij benieuwd wat de kinderen eigenlijk van jouw functioneren vinden? Stel je dan eens kwetsbaar op en laat ze een rapport invullen. Hieronder kun je een voorbeeldrapport downloaden. Iemand gaf als reactie op facebook de suggestie om de kinderen zélf een rapport te laten ontwerpen voor de leerkracht. Ook heel leuk! Het belangrijkste is dat je ontzettend veel informatie kunt ontvangen van kinderen die wekelijks vele uren bij jou in de klas zitten. Ze kennen je sterke punten, maar ook je rare acties en je eigenaardigheden. Een bron van gegevens waar je zeker wat mee kunt. De vraag is: Durf je het aan, of ben je bang voor de reacties?

DOWNLOAD:

Rapport voor de leerkracht

Het voorbeeldrapport is slechts een voorbeeld om het gesprek op gang te brengen, in aanvulling op ons onlangs gepubliceerde boek Onderwijswerk. We zijn benieuwd hoe jullie hier op school mee omgaan. Je kunt hieronder reageren of een mail sturen naar info@onderwijsstudio.nl.


 

leerlijnen

Meer gesprekken op gang brengen?

Het boek Onderwijswerk staat boordevol suggesties om het karakter van jouw school steeds bewuster vorm te geven. Onderwijswerk is bedoeld voor leerkrachten van groep 3-8 en is een volledig herschreven versie van het eerder verschenen boek Kleuterwerk. Inspiratie voor de leerkracht!