Nooit meer saaie vergaderingen op jouw school

15.30 uur. De teamvergadering begint. Je hoofd zit nog vol met de dingen van de dag. Net nog even een ouder gesproken. Nu snel een kopje koffie en aan tafel. Hopen dat het niet zo lang duurt als de vorige keer, want je moet ook nog het een en ander voor morgen klaarzetten. Herkenning? Vergaderen hoort erbij, maar wordt door veel mensen niet als het leukste onderdeel van het werk ervaren. Toch zijn er genoeg manieren om vergaderen voor iedereen in het team acceptabel en zelfs leuk te maken.

Knop omzetten

Als het dan 15.30 uur is zul je de knop om moeten zetten in de vergaderstand. Vergaderen is meer dan op een stoel zitten en meningen delen of verhalen aanhoren. Vergaderen vraagt vaardigheden en een doelmatige aanpak. Van iedereen mag de professionaliteit verwacht worden om de ervaring van de dag even te laten rusten en te concentreren op wat er besproken gaat worden. Een vaste eindtijd afspreken en je daar aan houden voorkomt gedoe over mensen die om allerlei redenen eerder weg moeten. Knop om. Vergaderen.

Doelgericht vergaderen

Vergaderen kan leuk worden op het moment dat er een gezamenlijk doel is. Doelgerichte vergaderingen gaan ergens over en leiden ergens heen. Merk je tijdens de vergadering dat de gesprekken af drijven van het onderwerp? Benoem het en houd ook je eigen bijdrage constructief en gericht op het doel. Niets is zo vermoeiend als een vergadering die nergens heen lijkt te gaan.

Actiegericht vergaderen

Een vergadering kan nog zo interessant zijn, maar als een idee niet omgezet wordt naar een actie dan heeft het weinige waarde. Het is niet zo moeilijk om vier keer over hetzelfde onderwerp te vergaderen zonder een besluit te nemen. Soms is tijd nodig voordat een besluit genomen kan worden, maar probeer altijd een volgende stap te zetten, noteer alle acties en verbind er een tijdstip aan. Dat geldt niet alleen voor de teamvergadering, maar ook voor het overleg met je collega. Het kan heel gezellig zijn, maar bewaak de tijd en bewaak ook vooral de actie!

Onderwerpgericht vergaderen

Het wordt een stuk leuker als iets je interesseert. Bespreek daarom in je team de noodzaak tot vergaderen. Heel veel kan in een kleine setting geregeld worden, zodat de teambrede vergadering vooral voor echt inhoudelijke en teambrede zaken gebruikt kan worden. Van vergaderen om het vergaderen wordt niemand blij, dus bekijk altijd wie er voor een bepaald onderwerp om tafel moeten zitten.

Maak het leuk

De teamsfeer is bepalend voor de sfeer tijdens een vergadering. Spanningen in het team zorgen ook voor een gespannen situatie om tafel. Investeer dus allereerst in een team dat open en leerbaar is. Een cultuur waarin mensen durven zeggen wat ze vinden, zonder veroordeeld te worden, is de basis voor een prettige vergadersfeer.

Dit blog is een publicatie uit het boek Onderwijswerk. Verhoog je werkplezier en wordt effectiever als leerkracht en team door de principes uit dit boek toe te passen! Bestel het boek Onderwijswerk>