Hoe eigenwijs is jouw school?

Bij elke bouwmarkt vind je dezelfde artikelen met dezelfde aanbiedingen. In elk winkelcentrum dezelfde winkels. In elke plaats dezelfde nieuwbouwwijken. We leven in een tijd waarin veel zaken eenheidsworst zijn geworden. Het mist karakter en daagt niet uit. Een nieuwe generatie zoekt naar dingen die wél een eigen gezicht hebben. Ze kopen hun kleding per kilo tweedehands, maken zelf sushi met vrienden en kiezen voor reizen in plaats van wonen. Een beetje zwart-wit gesteld, maar het geeft wel de toon van deze tijd aan. Deze nieuwe generatie krijgt kinderen en moet een school gaan kiezen. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat je steeds meer de vraag zult krijgen wat het karakter van jouw school is. Weet je er een antwoord op?

In de voorbereiding op ons nieuwe boek Onderwijswerk kwamen we een mooi artikel tegen (in de Volkskrant) met de titel ‘Eigenwijs zijn helpt basisschool vooruit’. Twee zeer zwakke basisscholen kiezen voor een eigen karakter, met een eigenwijze aanpak en presteren nu weer op voldoende niveau. Eigenlijk ging het pas de goede kant op toen ze het juk van externe toezichthouders van zich af wisten te schudden. Een mooie quote van de directeur van de OBS de Meander in Borger:

 We vroegen ons af wat we zelf belangrijk vinden en hoe we het zelf willen doen.

Het boek Onderwijswerk is (met enige vertraging) bijna af. In dit boek zullen we, naast een gedeelte dat overlapt met de inhoud van het eerder verschenen boek Kleuterwerk, ook een aantal suggesties doen om het karakter van je school te versterken door keuzes te maken. Je kunt als school gewoonweg niet alles doen. Je zult de vele taken en input van buitenaf moeten filteren. Er komt namelijk zoveel op de school af dat het anders een allegaartje wordt, waarbij alles belangrijk is. Het is heerlijk wanneer je als school kunt zeggen: Dit doen we wel en dat doen we niet, omdat dit niet in ons plaatje past. Een heldere profilering, met duidelijke prioriteiten versterkt de positie van de school. Het werken wordt ook veel leuker wanneer je een aantal kerntaken hebt waarin je als school echt uitblinkt.

Wil je praktische suggesties om op verschillende onderwerpen weer fris voor de dag te komen? Niet alleen voor beginnende leerkrachten, maar zeker ook voor de ervaren leerkracht is Onderwijswerk een aanrader! Bestel het boek nu en ontvang het direct zodra het verschijnt (update: boek inmiddels leverbaar).

[fbcomments]