Digiprent: verhaaltjes voor het themawerk

Verhaaltjes met een eenvoudige verhaallijn, waarmee je aan kunt sluiten op bekende thema’s in het basisonderwijs; dat kenmerkt de Digiprentserie. Deze serie is in de loop van de jaren ontstaan door o.a. de Kinderboekenweekprojecten van De Onderwijsstudio. De boekjes zijn in beperkte oplage uitgegeven, maar de video’s zijn allemaal nog beschikbaar. Zie hieronder een overzicht met tips voor het gebruik bij themawerk.

Bange Boef

Boef blijft voor het eerst alleen thuis. Heel stoer. Maar het is toch een stuk spannender dan hij dacht. Een prentenboek over licht en donker, alleen thuis zijn, enge geluiden en spannende schaduwen.

Onderwerpen: bang zijn, patronen en strepen, schaduwen, licht en donker

Opa Sloddervos

Opa Sloddervos. Zijn leven is een rommeltje. Dit tot grote ergernis van oma. Maar op een dag bedenkt Opa Sloddervos dat hij het heel anders aan gaat pakken.

Onderwerpen: kleding, herfst

De Vliegclub

Het boekje De Vliegclub gaat over twee creatieve eekhoorns die in hun werkplaats werken aan een manier om te kunnen vliegen. Dat blijkt lastiger dan ze dachten. De Vliegclub werd uitgegeven in beperkte oplage.

Onderwerpen: eekhoorns, vliegen, uitvindingen

Feestbeesten

Het spreekwoord ‘Als de kat van huis is vieren de muizen feest’ komt tot leven in dit verhaal over de muizen Vik en Rof. Helaas komt de kat eerder terug. En dan…

Onderwerpen: feest, huisdieren

Winvis

In het boekje Winvis wordt vals gespeeld tijdens een zwemwedstrijd. Thema’s als Vissen en Sport passen goed bij dit verhaaltje.

Onderwerpen: winnen en verliezen, wedstrijd, sport, zee, vissen

Slijm en het geheim

Eigenlijk het eerste deel uit deze serie. Ooit als student op de PABO getekend, maar pas vele jaren later als deel in de Digiprentserie uitgegeven. Slijm en het geheim past goed bij themawerk over Slakken, Herfst of Wonen. Dit verhaal is niet meer op papier beschikbaar.

Onderwerpen: herfst, slakken, wonen, kriebelbeestjes

Hallo Flamingo

Flamingo’s zijn vreemd. Tenminste, dat vinden de boerderijdieren. Maar als Fla & Mingo gaan dansen veranderen ze van gedachten en wordt het een groot feest.

Onderwerpen: dieren, boerderij, dansen, culturen

Supermaki

Een bijzonder deel uit de serie. Het verhaaltje is namelijk bedacht door Joske Huizinga toen ze 9 jaar oud was. Supermaki gaat over helden en vriendschap. Daarnaast is het ook bruikbaar bij themawerk over het oerwoud.

Onderwerpen: helden, vriendschap, samenwerken, oerwoud

Het fopcadeau

Wat is een fopcadeau? In dit boekje, dat ook gebruikt kan worden om de rangtelwoorden aan te leren, willen alle cadeautjes het beste zijn. Ook de langste, duurste, mooiste en schattigste cadeaus komen langs.

Onderwerpen: Sinterklaas, cadeaus, rangtelwoorden, feest

Kleurdoosherrie

Er is ruzie in de kleurdoos. Grijs mag niet meedoen omdat ie te saai is. Hoe loopt dat af? Een verhaal met verschillende emoties dat goed gebruik kan worden om het thema pesten aan de orde te stellen. Ook bij thema’s als Kunst toe te passen.

Onderwerpen: pesten, kleuren, emoties

Opa Klokspin

Enkele jaren geleden gaf De Onderwijsstudio de serie Basismappen uit. Opa Klokspin werd gepresenteerd als aanvulling op het thema Lang geleden. Het gaat over spinnen die in de kerktoren leven. Thema’s als tijd en vroeger komen hierbij in beeld. Niet meer beschikbaar als prentenboek.

Onderwerpen: vroeger, opa en oma, tijd, spinnen https://www.youtube.com/watch?v=F453NtlbqTY

Blij uit het ei

Een van de eerste deeltjes uit de Digiprentserie is ‘Blij uit het ei’. Het eenvoudige verhaaltje over een kip die tot zijn eigen verbazing voor het eerst een ei legt is nog altijd bruikbaar bij thema’s als Boerderij en Lente. Niet meer op papier verkrijgbaar, maar nog altijd een populaire video. Ook leuk: Op vrijwel elke pagina komt een emotie aan de orde: blijdschap, ongeduld, verbazing en meer.

Onderwerpen: boerderij, kip en ei, emoties

De Snoepslang

Eet smakelijk. Het verhaaltje De Snoepslang is in aansluiting daarop vormgegeven. Een vrolijke slang die alles eet. Vierkante, ronde en driekhoekige dingen. Maar dan krijgt hij pijn in zijn buik. Niet meer beschikbaar op papier.

Onderwerpen: snoep, gezond en ongezond, eten, vormen