Achter de schermen: de hele Digiprentserie als prentenboek

Bijna 25 jaar geleden schreef en tekende ik het boekje ‘Slijm en het geheim’ voor een opdracht op de PABO. Op mijn vouwfiets ging ik met de handgemaakte tekeningen naar de copyshop om het netjes in te laten binden. Ondanks een mooi cijfer belandde het boekje in een doos op zolder, met het idee om er ooit een echt prentenboek van te maken. Zoals dat vaak gaat met ideeën bleef dit jaren liggen.

Tot ik ruim 10 jaar geleden het boekje De Snoepslang maakte en kort daarna Blij uit het ei. Twee verhaaltjes met een educatief thema. De verhaaltjes plaatste ik gratis op Youtube en zijn in verschillende varianten uitgegeven, losbladig of als miniboekje. Vanaf het begin heb ik het de Digiprentserie genoemd. Een serie bestaat uit meerdere boekjes, dus er was werk aan de winkel: Kleurdoosherrie, Het Fopcadeau en Opa Klokspin werden geboren. Ook Slijm en het geheim werd opnieuw getekend.

De verhaaltjes die aansloten op het thema van de Kinderboekenweek, met lesmateriaal en vaak ook een hand- of vingerpop erbij, bleken het populairst: Supermaki, Hallo Flamingo en Winvis vonden in honderden scholen hun plek binnen het themawerk en ook kindercentra, gastouders en bibliotheken bleken enthousiast. Hoe erg ons bedrijf ook in de loop van de jaren veranderde, er kwamen telkens nieuwe verhaaltjes bij. De Youtubevideo’s zijn samen meer dan 300.000 keer bekeken en bijna net zoveel kinderen ontvingen in de afgelopen jaren een verhaaltje uit de serie als miniboekje cadeau.

In die jaren veranderde de drukwerkwereld ook enorm. Hiermee werd het mogelijk om de verhaaltjes als prentenboek in kleine oplage te laten drukken. Feestbeesten, Opa Sloddervos, De Vliegclub, Bange Boef en Appelliefde werden als hardcover prentenboek uitgegeven. Een serie van 14 delen! Maar terugkijkend ontbrak er 1 ding: De eerste 9 deeltjes zijn nooit als echt prentenboek gedrukt.

Welke deeltjes heb jij (nog niet) in de kast staan?

Goed nieuws! De eerste 9 deeltjes worden nu alsnog gedrukt als prentenboek en de laatste 5 deeltjes zijn in herdruk. Je kunt jouw Digiprentserie dus helemaal compleet maken! Daarbij zal ook het lesmateriaal dat al bij elk boekje gemaakt is, opnieuw uitgegeven worden. Vanaf januari 2019 ga ik voor de eerder verschenen deeltjes het lesmateriaal opnieuw beschikbaar maken én het 15e boekje is in aantocht! Een hele klus, maar daarmee wordt de serie uiteindelijk de Digiprentserie zoals die oorspronkelijk is bedacht met prentenboek, video en lesmateriaal. Dus kijk eens welke boekjes jij nog mist of wilt vervangen voor het echte prentenboek. 

MAAK JOUW SERIE COMPLEET