10 tips om succesvol voor de klas te staan

Wat is het geheim van een succesvolle leerkracht? Waarom lijkt de een moeiteloos te genieten van het werk en sleept de ander zich van vakantie naar vakantie? Dat kan met karakter, talent of omstandigheden te maken, maar er zijn ook basisprincipes die je kunt hanteren om fris te blijven in je vak. Vanuit de boeken Onderwijswerk en Kleuterwerk filteren we tien tips om succesvol voor de klas te staan.

1  Meer dan een kindervriend

Een goede leerkracht houdt van kinderen. Toch ben je niet in de eerste plaats een kindervriend. Zelfs geen opvoeder. Je bent vooral een professional. Jouw vak is om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling en hen van alles te leren en laten ontdekken. Een professionele houding ten opzichte van je vak is noodzakelijk om optimaal te functioneren. Dé tip is dan ook om je beroep echt als een vak uit te oefenen. Een vak waarin vakmanschap het verschil maakt.

2 Liefde voor het vak

Wees realistisch: Als je een eenvoudig en overzichtelijk beroep had willen hebben dan is onderwijs geen goede keuze. Omarm dus het feit dat onderwijs altijd in beweging is. Geen dag is hetzelfde en het kan best wel druk zijn. Leer te houden van de dynamiek en hou van je vak, ook als het even tegen zit. Mopperen heeft nog nooit iemand verder gebracht, dus blijf gefocust op de mooie kanten van je beroep.

3 Blijf experimenteren

Van kinderen verwachten we dat ze telkens nieuwe uitdagingen aangaan. Een goede leerkracht is zelf voor 100% onderdeel van een lerende omgeving. Elke dag kun je weer nieuwe ontdekkingen doen. Als je denkt dat je alles al weet wordt het tijd om eens goed in de spiegel te kijken. Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Sterker nog: Het is noodzakelijk om in beweging te blijven om succesvol voor de klas te kunnen staan.

4 Leer van je collega’s

Wist je dat je collega’s sommige dingen veel beter kunnen dan jij? De kunst is om dat te herkennen en het in je eigen voordeel te gebruiken. Als jouw collega’s hetzelfde doen ontstaat er een mooi samenspel waarbij er van elkaar geleerd wordt. Dit komt niet alleen de sfeer in de school ten goede, maar geeft ook meerwaarde aan de manier waarop jij persoonlijk functioneert.

5 Laat je inspireren

Goede leerkrachten halen hun inspiratie overal vandaan. Van het blog van een kinderboekenschrijver tot een bezoekje aan de markt, het lezen van een tijdschrift of het deelnemen aan een facebookgroep. Door elementen van buiten je onderwijs binnen te halen krijg je telkens prikkels die je in beweging houden.

6 Durf NEE te zeggen

Er kan ook teveel van buitenaf op je af komen. Succesvolle leerkrachten zeggen op tijd NEE. Je kunt gewoonweg niet alles goed doen en moet soms even pas op de plaats maken. Door realistisch te zijn en NEE te zeggen tegen bijzaken houd je de ruimte om je tijd en energie evenwichtig te verdelen.

7 Ken je valkuilen

Niemand is perfect. Ook jij niet. Zelfs je sterke punten kunnen valkuilen worden als je er in overdrijft. Te streng, te ijverig, te enthousiast. Het kan zomaar TEveel worden. Bewaak dus niet alleen je grenzen richting anderen, maar zorg dat je ook eerlijk naar jezelf kijkt in de dingen die je goed doet en de zaken waarin je moeite ervaart. Door met anderen in gesprek te blijven over je eigen functioneren blijf je alert.

8 Stel prioriteiten

Er zijn een heleboel zaken belangrijk. Als leerkracht word je voortdurend geconfronteerd met kleine dingen die moeten gebeuren en grote plannen die in uitvoering zijn. Het is belangrijk om systematisch prioriteiten te stellen. Welke zaken wil je beslist gerealiseerd hebben? Wat mag het kosten om dat te bereiken en wanneer moet iets af zijn? Door prioriteiten te stellen haal je de ruis van de lijn en heb je de ruimte om echte successen te halen.

9 Vier succes

Heb je een doel behaald, een mijlpaal bereikt? Vier het en deel het succes met anderen. Helemaal leuk is het om met de kinderen doelen te stellen en het behalen daarvan samen te vieren. Samen vieren werkt verbindend en geeft energie. Daarnaast werkt het motiverend om weer nieuwe stappen te zetten.

10 Word specialist

De meeste winst valt te behalen in de gebieden waar je goed in bent. Door de keuze te maken om in een bepaald aspect van je vak specialist te worden geef je focus aan je eigen ontwikkeling. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan ICT-er of IB-er. Wat dacht je van specialist in leuke excursies, specialist in de meest succesvolle lessen ooit of specialist in oudercontacten? Kies het allermooiste van je werk en ga daar nog dieper mee aan de slag. Niet alleen jij, maar heel de school kan daar van profiteren.

In de boeken Onderwijswerk (gr. 3 t/m 8) en Kleuterwerk (gr. 1/2) vind je nog tientallen aandachtspunten en uitgebreide toelichtingen op bovenstaande tips waarmee je ideeën om kunt zetten in acties. Bestel het boek en investeer wat tijd om nog succesvoller voor de klas te staan! Gewoon, omdat je het verdient.

  [fbcomments]